Fűtésrendszer elemek

Kazánvédő egység a kondenzáció elkerülésére

A szilárd tüzelésű kazánok üzemeltetése során gyakran tapasztalt jelenség a kondenzáció, mely minden esetben kazán károsodást, élettartam és hatásfok csökkenést, továbbá fűtési többlet költséget eredményez.
A kazán védő egység használatával elkerülhető a nem kívánt kondenzáció!

Előnyei:

 • Komplett, az egységek összeszerelve, vagy komplett csomagban kaphatók
 • Helytakarékos, a kompakt tervezésnek köszönhetően minimális a helyigénye
 • Hőszigetelt, az összeszerelt egységek hőszigetelő burkolattal vannak ellátva
 • Teljesítmények: 32 kW-ig, 65 kW-ig, 111 kW-ig
  (A megadott teljesítmények Δt 20°C esetén értendők)

celsius laddomat egyseg 67kWkazánvédő egyseg csomag 25kW  celsius laddomat egység 125kW

Celsius biztonsági hőcserélő – fűtésrendszer elemek

celsius biztonsági hőcserélő csomagA fatüzelés sajátossága, hogy a hőenergia előállítás pillanatnyi intenzitása kevésbé szabályozható, mint például pellet tüzelés esetén, mivel a tűztérben lévő tüzelő mennyisége, illetve annak energiatartalma magasabb, mint az épület pillanatnyi hőigénye. Ezért minden esetben gondoskodnunk kell a kazánok túlfűtés védelméről. Ennek egyik legegyszerűbb megoldása a külső biztonsági hőcserélő rendszerbe építése.

A  Celsius biztonsági hőcserélő 56 kW kazán-teljesítményig alkalmazható, ennél magasabb teljesítmény esetén egyedi tervezést és kivitelezést igényel a kazánok túlfűtés védelme.

Működése: Ha a kazán fűtési előremenő csonkjára csatlakozó tartályban lévő fűtővíz hőmérséklete eléri, vagy meghaladja a 98°C-ot, úgy egy termosztatikus szelep kinyit és a tartályban elhelyezett hőcserélőn átáramló hálózati hideg víz lehűti a fűtővizet.

Celsius puffertartályok – fűtésrendszer elemek

Fatüzelés esetén a hőenergia előállítás intenzitása kevésbé szabályozható, mint például pellet tüzelés esetén, mivel a tűztérben lévő tüzelő mennyisége, illetve annak energiatartalma magasabb, mint az épület pillanatnyi hőigénye.

A folyamatos energiaellátás biztosítása érdekében két megoldás közül választhatunk:

 • Hagyományos megoldásként „huzatszabályzót” használva a túlzott hőtermelés kis mértékben csökkenthető az égési levegő mennyiségének csökkentésével, ebben az esetben a tüzelés hatásfoka drasztikusan csökken, valamint a tökéletlen égés következtében a káros anyag kibocsátás emelkedik.
 • Puffertartály használata esetén a túltermelt hőenergiát eltároljuk, majd szükség esetén felhasználhatjuk. Ennél a megoldásnál érhető el a legjobb hatásfok, illetve az alacsony káros anyag kibocsátás.

puffertartályA szilárd tüzelésű kazánok hatékonyságát és a tüzelés komfortját nagy mértékben emeli a megfelelő méretű puffertartály rendszerbe építése.
Mivel a puffertartályban magas hőmérsékletű fűtővizet tárolunk, a jó szigetelés megválasztásával még gazdaságosabbá tehető a fűtés.

Celsius puffertartályok előnyei:

 • Jó hőszigetelő képesség: C Energia osztály (EU szabványnak megfelel, tanúsítvánnyal rendelkezik)
 • Gazdaságosabb tüzelés alacsonyabb káros anyag kibocsátás mellett
 • Esztétikus kivitel (egységes műanyag burkolat)
 • Biztosítható az épület folyamatos hőellátása ciklikus fűtés esetén is, például fatüzelésnél az éjszakai folyamatos hőellátás biztosítható

HMV frissvíz modul csatlakoztatásával nincs szükség indirekt HMV tárolóra

Rendelhető Celsius puffertartály méretek: 750L, 1000L, 1500L, 2000L, 3000L.

Puffertartály rétegfűtés:

A puffer felfűtését a tartály felső részénél kezdjük, így a kazánba visszatérő fűtővíz rövidebb idő alatt eléri a kívánt hőmérsékletet, ezáltal a kazánvédő (kondenzációt elkerülő) keverőszelep gyorsabban éri el a teljesen nyitott állapotot. A kazánba keletkező összes hőenergiát a puffertartály fűtésére használjuk – nem pedig a visszatérő víz hőmérséklet emelésére.

Amennyiben a puffertartály felső rétegében tárolt fűtővíz hőmérséklete eléri a beállított értéket (pl. 60-65°C) melyet a tartály közepén elhelyezett termosztát jelez, úgy egy elektromos 3 járatú váltószelep átváltja a kazán visszatérőt a tartály középső csonkjáról az alsóra.

puffer rétegfűtes

Előnye:

 • Gyorsabb puffertartály felfűtés
 • Hatékonyabb épület felfűtés, mivel a fűtési rendszerbe rövidebb idő alatt kerül megfelelő hőmérsékletű fűtővíz
 • Emeli a fűtésrendszer hatásfokát

Frissvíz modul – fűtésrendszer elemek

A frissvíz modul a fűtési puffertartályban tárolt hőenergiát felhasználva hőcserélőn keresztül biztosítja a friss használati meleg vizet.

Előnyei:

 • Helytakarékos, mivel nem igényel indirekt HMV tárolót
 • Energiatakarékos, mivel mindig csak annyi meleg vizet állít elő amennyire szükség van
 • Higiénikus, mivel nem tároljuk a használati meleg vizet – így a baktériumok nem tudnak megtelepedni, szaporodni
 • Teljesítmények: 20l/min, 30l/min, 40l/min
 • Párhuzamos kapcsolással akár 200l/min 65°C-os friss HMV készíthető

Szabályozás alapján kétféle frissvíz modul rendelhető:

 • Termosztatikus, manuális vízhőmérséklet beállítási lehetőséggel
 • Elektronikus: ennél a változatnál egy elektromos keverőszelepet használunk a kívánt hőmérsékletű friss HMV előállítására, a hőmérsékletet az elektronikus vezérlőegységen állíthatjuk be. Ez a változat kérhető meleg víz cirkulációs szivattyúval, mely használatával csökkenthetjük a vízfelhasználást és komfortosabbá tehetjük a HMV használatot. A funkció előnye, hogy a vezérlőegységen beállított idő intervallumokban egy cirkulációs vezetéken keresztül a csapokhoz keringeti a meleg vizet, így a csap megnyitásakor azonnali meleg víz ellátást kapunk.

HMV frissvíz modul digitális vezérlessel HMV frissviz modul energia nélküli vezérléssel

HMV frissvíz modulok kaszkád kötése:

frissvíz modul kaszkád kötés

Alkatrészei: elsődleges szervomotor, gömbcsap, kaszkád vezérlő, digitális áramlásmérő

elsodleges-szervomotor    gömbcsap     kaszkad-vezerles    digitalis-aramlasmero

Celsius szolár modul – fűtésrendszer elemek

Puffertartály alkalmazása esetén lehetőségünk van könnyen és gyorsan a már meglévő fűtésrendszerünk napkollektorral történő bővítésére.
Maximum 25 kW napkollektor teljesítményig és 50 m² napkollektor felületig alkalmazható.

solar modulElőnyei:

 • Gazdaságos, mivel napsütés esetén a természetes és ingyenes hőenergiát felhasználhatjuk HMV előállításra, hűvösebb napokon éjszakai fűtésre, vagy akár medence fűtésre
 • Helytakarékos, kompakt megoldás. A Celsius Solar Modul használatával csak a szükségleteknek megfelelő méretű napkollektorokról kell gondoskodni, az egyéb rendszer elemek a modul részét képezik
 • Nem igényel hőcserélővel ellátott puffert, mivel a modul tartalmazza a szükséges hőcserélőt
 • Átmeneti időszakban gondoskodik az épület fűtéséről (évente kb. 2 hónap), így később kell a fűtést indítani, illetve korábban le lehet állítani

Frissvíz modullal kombinálva fűtési időszakon kívül is biztosítja a folyamatos HMV ellátást.

Fűtési kört ellátó szivattyú egység – fűtésrendszer elemek

fűtési kört ellátó szivattyú egységElőnyei:

 • Helytakarékos, kompakt kialakítás
 • Hőszigetelt, esztétikus kivitel
 • Gyors és könnyű szerelhetőség
 • Szerelőbarát kivitel, így gazdaságosabb a rendszer kiépítése
 • Tervezhető szerelési költségek
 • Fűtési körönként szabályozható fűtővíz hőmérséklet
 • Kedvező ár/érték arány
 • A legjobb minőségű alkatrészeknek köszönhetően hosszú élettartam
 • Egyaránt alkalmazható radiátoros és padlófűtésre

Fűtési rendszer vezérlések – fűtési rendszer elemek

logo

EUROSTER 813 puffer vezérlő

813Az EUROSTER 813 egy univerzális mikroprocesszoros hőmérséklet szabályzó grafikus kijelzővel, érzékelőkkel. Az EUROSTER 813 vezérlő a szivattyút hőmérséklet-különbség alapján működteti.

Az EUROSTER 813 vezérlő puffer tartályhoz, váltószelephez, vegyes tüzelésű kazánhoz, utókapcsolt gázkazánhoz, napkollektoros szolár rendszerhez (vákuumcsöves, vagy sík-kollektoros rendszerhez) alkalmazható vezérlés.

A vezérlés fő funkciója, hogy a beállított hőmérséklet-különbség alapján kapcsolja be, illetve kapcsolja ki a szivattyút, így biztosítva azt, hogy a tárolót csak a megtermelt többlet hővel melegítjük, ezáltal energiamegtakarítás érhető el.

A puffer rétegfűtés egy energiatakarékos puffertartály kötés, melyet réteges felfűtésre optimalizálunk.

A puffertartály felfűtését a tartály felső részénél kezdjük, így a kazánba visszatérő fűtővíz rövidebb idő alatt éri el a kívánt hőmérsékletet, ezáltal a kazánvédő, vagy kondenzáció védő keverőszelep gyorsabban éri el a teljesen nyitott állapotot, és a kazánban keletkező összes hőenergiát a puffertartály felfűtésére használjuk nem pedig a visszatérő víz hőmérséklet emelésére.

Amikor a puffertartály felső rétegében a tárolt fűtővíz hőmérséklete eléri a beállított értéket (pl. 70°C) melyet a tartály közepén elhelyezett hőmérséklet érzékelő jelez, úgy egy elektromos háromjáratú váltószelep átváltja a kazán visszatérőt a puffertartály középső csonkjáról az alsó csonkra, így a többlet hő már csak akkor kerül tárolásra, ha a fűtésrendszer a beállított hőmérsékletet elérte.

euroster 813 vezérlő

Előnyei:

 • Gyorsabb tartály felfűtés
 • Hatékonyabb épület felfűtés, mivel a fűtésrendszerbe rövidebb idő alatt kerül megfelelő hőmérsékletű fűtővíz
 • Emeli a fűtési rendszer komfortját

EUROSTER UNI2 hűtés fűtés vezérlő

UNI2 vezérlés Az EUROSTER UNI2 egy széleskörűen alkalmazható multifunkcionális, mikroprocesszoros vezérlőegység, amely öt vezérlő tudását egyesíti. Magyar nyelvű menürendszerrel.

A fűtésrendszer vezérlőben elhelyezésre került két különálló keverőszelep és hozzátartozó szivattyú vezérlés, amely szobatermosztát jellel is indítható, és külső hőmérséklet érzékelő alapján modulálható. Két különálló termosztát jel fogadására alkalmas, amely feszültségmentes. A keverőszelepeket heti programozás alapján is vezérelhetjük hűtésre-fűtésre.

Az EUROSTER UNI2 hűtés fűtés vezérlő további funkció ellátására is szolgál: használati melegvíz (hmv) szivattyú indítására, amelynek a munka üzemmódja kiválasztható (elsődleges, vagy másodlagos). Ezeket az üzemmódokat heti programozás alapján is megadhatjuk. A fűtésrendszer vezérlő továbbá alkalmas cirkulációs szivattyú indítására, amelynek nagy előnye, hogy a szivattyú indítás két különálló üzemmódban indítható: hőmérséklet figyelésre, vagy idő meghatározásra. Mindezeket heti program alapján is.

+ automata vészkeringtetés
+ padlóhőmérséklet temperálás

A fűtésrendszer vezérlő további kazánok indítására is alkalmas (pl.: gázkazán). A beérkező szobatermosztát jelek alapján zár egy feszültségmentes kontaktust.

Az EUROSTER UNI2 hűtés fűtés vezérlőben több biztonságot szolgáló beállítási lehetőség található. Túlforrás védelem, túlhűlés védelem, fagyvédelem, és a keverőszelepeknél egy vészleállító hőmérséklet, amely a rendszer védelmét szolgálja az esetleges meghibásodott keverő motorok esetén.  A fűtésrendszer vezérlő a grafikus kijelzőnek köszönhetően pontos és széleskörű tájékoztatást ad a folyamatos működésről, ezzel megkönnyítve a készülék beállítását, ellenőrzését.

Az EUROSTER UNI2 hűtés fűtés vezérlő alkalmazható puffertartályokhoz és kazánokhoz, mert rendelkezik túlfűtés-védelemmel (túlfűtéskor termosztát jel felülbírálás történik és jelet kapcsol az „alarm” kimenetre egyéb eszközök indítása céljából).

Az EUROSTER UNI2 hűtés fűtés vezérlő alkalmazható gázkazán, automata adagolású kazán indítására, és a vezérlőhöz kapcsolt gépészeti berendezések (szivattyúk, keverőszelepek) működtetésére, puffertartályból különböző hőmérsékletű egységek vezérlésére.

A fűtésrendszer vezérlőnek széleskörű a kompatibilitása. Könnyen telepíthető új, valamint már meglévő rendszerekbe is. A fűtésrendszer vezérlő alaptartozékai a jeladók, érzékelők. Az EUROSTER UNI2 vezérlő a grafikus kijelzőnek köszönhetően megkönnyíti a vezérlő beállítását, amely a jobb oldalon található forgatógomb segítségével történik.
A forgató gomb  egyszeri megnyomásával és jobbra forgatásával választható ki a kívánt beállítási menü, amely a grafikus kijelzőn megjelenik. A gomb megnyomásával állíthatók a hőmérsékleti értékek (olyankor az aktuális menü látható). A beállított hőmérsékleti érték után a gomb még egyszeri megnyomásával menthető el a beállítás. A fűtésrendszer vezérlőben két menü található: főmenü és szervizmenü. A szervizmenüben aktivált egységek a főképernyőn megjelenítésre kerülnek, és jelzik az aktuális működési állapotot.

Az EUROSTER UNI2 hűtés fűtés vezérlő 2 db három-, vagy négyutas keverőszelep kiszolgálására is szolgál. Minden keverőszelep mozgató motor típushoz alkalmazható, amely 230 V-os és önálló végállás kapcsolóval rendelkezik (három pontos).

Az EUROSTER UNI2 fűtésrendszer vezérlő a keverőszelepet nem időalapon, hanem hőmérséklet dinamikai alapon vezéreli. Ez azt eredményezi, hogy a vezérlő a kevert körön beállított értéket és nyitási dinamikát követi. Előnye: mindig a hőmérsékletet figyeli és nem a szelep nyitási állapotát.
Mozgatási dinamika hőmérséklet és ellenőrzési idő függvényében:

nyitasi-dinamika

A fűtésrendszer vezérlő által működtetett egységek:

uni2 vezérlő működtetett egységek

1. Ekvitermikus (külső hőmérséklet) érzékelő
 2. Termosztát (potenciál-független jelkimenet)
 3. Szelep érzékelő 
4. Szivattyú
 5. Keverőszelep
 6. Puffertartály, vagy kazánérzékelő
 7. Termosztát
 8. Szelep érzékelő
 9. Szivattyú
 10. Keverőszelep
 11. Hmv szivattyú
 12. Hmv érzékelő
 13. Cirkulációs szivattyú
 14. Cirkulációs érzékelő

Az EUROSTER UNI2 vezérlő összeszerelés módja:
 Az összeszerelést megfelelő villamossági szakképesítéssel rendelkező szakember végezheti el! Az érzékelőt a kazán legmelegebb pontjára, merülőhüvelyben, vagy az előremenő melegvíz kivezetésénél kell rögzíteni szorítópánttal és elszigetelni a külső hőmérsékleti tényezőktől (semmilyen folyadékba sem meríthető). A szivattyúk tápvezetékét a következő módon kell csatlakoztatni: kék és barna – 230V, zöld-sárga (védelmi) a testhez kell csatlakoztatni.
 PE- FÖLDELÉS (SÁRGA-ZÖLD), N- NULLA (KÉK)*, L- FÁZIS (BARNA)*
* Figyeljen a fázis helyes bekötésre!

A kazánokat az aktuális szabványoknak megfelelő biztonsági hűtőhurokkal és egyéb biztonsági berendezésekkel szükséges felszerelni. A keverőszelep hőmérsékleti beállításánál figyelembe kell venni a gépészeti technológiának megfelelő hőmérsékletet! Túl magas hőmérséklet károsíthatja a rendszert. Nem szabad magasabb áramerősségű biztosítékot használni, mert az a vezérlő meghibásodásához vezethet.

Az EUROSTER UNI2 hűtés fűtés vezérlőn a fűtésszezon előtt és közben ellenőrizni kell az elektromos vezetékek műszaki állapotát, a vezérlő rögzítését, esetleges szennyeződésektől le kell tisztítani. Az elektromos berendezések földelésének mérését el kell végeztetni.
Az EUROSTER UNI2 hűtés fűtés vezérlő falon kívüli elosztódobozba szerelt.

euroster-uni2-prospektus

EUROSTER UNI3 hűtés fűtés vezérlő

uni3-termosztatAz EUROSTER UNI3 egy széleskörűen alkalmazható multifunkcionális, mikroprocesszoros hűtés fűtés vezérlő. Magyar nyelvű menürendszerrel. Falon kívüli elosztótobozba szerelt. Az érzékelők és kábelek tartozékai a vezérlőnek.

A fűtésrendszer vezérlőben három különálló keverőszelep és hozzátartozó szivattyú vezérlés van, amely szobatermosztát jellel is indítható, és külső hőmérséklet érzékelő alapján modulálható. Három különálló termosztát jel fogadására alkalmas, amely feszültségmentes. A keverőszelepeket heti programozás alapján is vezérelhetjük hűtésre-fűtésre. A vezérlő utókapcsolt gázkazán automatikus indítására is alkalmazható.

+ automata vészkeringtetés
+ padlóhőmérséklet temperálás

A fűtésrendszer vezérlő további kazánok indítására is alkalmas (pl.: gázkazán). A beérkező szobatermosztát jelek alapján zár egy feszültségmentes kontaktust.

euroster uni3 vezérlő bekötési rajz

Az EUROSTER UNI3 hűtés fűtés vezérlőben több biztonságot szolgáló beállítási lehetőség található. Túlforrás védelem, túlhűlés védelem, fagyvédelem, és a keverőszelepeknél egy vészleállító hőmérséklet, amely a rendszer védelmét szolgálja az esetleges meghibásodott keverő motorok esetén.  A fűtésrendszer vezérlő a grafikus kijelzőnek köszönhetően pontos és széleskörű tájékoztatást ad a folyamatos működésről, ezzel megkönnyítve a készülék beállítását, ellenőrzését.

Az EUROSTER UNI3 hűtés fűtés vezérlő alkalmazható puffertartályokhoz és kazánokhoz, mert rendelkezik túlfűtés-védelemmel (túlfűtéskor termosztát jel felülbírálás történik és jelet kapcsol az „alarm” kimenetre egyéb eszközök indítása céljából).
A fűtésrendszer vezérlőnek széleskörű a kompatibilitása. Könnyen telepíthető új, valamint már meglévő rendszerekbe is. A fűtésrendszer vezérlő alaptartozékai a jeladók, érzékelők.

Az EUROSTER UNI3 vezérlő a grafikus kijelzőnek köszönhetően megkönnyíti a vezérlő beállítását, amely a jobb oldalon található forgatógomb segítségével történik. A forgató gomb  egyszeri megnyomásával és jobbra forgatásával választható ki a kívánt beállítási menü, amely a grafikus kijelzőn megjelenik. A gomb megnyomásával állíthatók a hőmérsékleti értékek (olyankor az aktuális menü látható). A beállított hőmérsékleti érték után a gomb még egyszeri megnyomásával menthető el a beállítás. A fűtésrendszer vezérlőben két menü található: főmenü és szervizmenü. A szervizmenüben aktivált egységek a főképernyőn megjelenítésre kerülnek, és jelzik az aktuális működési állapotot.

Az EUROSTER UNI3 hűtés fűtés vezérlő 3 db három-, vagy négyutas keverőszelep kiszolgálására is szolgál.
Minden keverőszelep mozgató motor típushoz alkalmazható, amely 230 V-os és önálló végállás kapcsolóval rendelkezik (három pontos). Az EUROSTER UNI3 fűtésrendszer vezérlő a keverőszelepet nem időalapon, hanem hőmérséklet dinamikai alapon vezérli. Ez azt eredményezi, hogy a vezérlő a kevert körön beállított értéket és nyitási dinamikát követi. Előnye: mindig a hőmérsékletet figyeli és nem a szelep nyitási állapotát.

Mozgatási dinamika hőmérséklet és ellenőrzési idő függvényében:

nyitasi-dinamika

A telepítést, beállítást megfelelő villamossági szaktudással rendelkező szakember végezze el! Az érzékelőt a kazán legmelegebb pontjára, merülőhüvelyben, vagy az előremenő melegvíz kivezetésénél kell rögzíteni szorítópánttal és elszigetelni a külső hőmérsékleti tényezőktől (semmilyen folyadékba sem meríthető).

A szivattyúk tápvezetékét a következő módon kell csatlakoztatni: kék és barna – 230V, zöld-sárga (védelmi) a testhez kell csatlakoztatni.
 PE- FÖLDELÉS (SÁRGA-ZÖLD), N- NULLA (KÉK)*, L- FÁZIS (BARNA)*, * Figyeljen a fázis helyes bekötésre!

A kazánokat az aktuális szabványoknak megfelelő biztonsági hűtőhurokkal és egyéb biztonsági berendezésekkel szükséges felszerelni. A keverőszelep hőmérsékleti beállításánál figyelembe kell venni a gépészeti technológiának megfelelő hőmérsékletet! Túl magas hőmérséklet károsíthatja a rendszert. Nem szabad magasabb áramerősségű biztosítékot használni, mert az a vezérlő meghibásodásához vezethet.

Az EUROSTER UNI3 hűtés fűtés vezérlőn a fűtésszezon előtt és közben ellenőrizni kell az elektromos vezetékek műszaki állapotát, a vezérlő rögzítését, esetleges szennyeződésektől le kell tisztítani. Az elektromos berendezések földelésének mérését el kell végeztetni.

Információ, árajánlat kérés:

email

Mentés