Napenergia használati melegvíz előállításra

napenergia napkollektorA Nap gyakorlatilag kimeríthetetlen, biztonságos és megújuló energiaforrás, amely az év nagy részében elérhető. A Nap energiájának felhasználása hozzájárul életmódunk tartós fenntartásához, és nem terheli meg a jövő generációit. Önmagában a napenergia felhasználásának nincs semmilyen negatív ökológiai hatása a napkollektorok teljes élettartama alatt, ami megfelelő használat és karbantartás mellet 20 és 30 év között mozog. A Föld felszínére érkező éves napenergia mennyisége 10000-szer nagyobb, mint a jelenlegi egy éves világméretű energiafelhasználás!

A  napsütés intenzitásának tekintetében Magyarország egyes régiói között nincs nagy különbség, de a legmelegebb és leghidegebb régiók közötti különbség is csak 15%. Így tehát az a fontos inkább, hogy megfelelő, dél felé orientált napos, fáktól és más épületektől nem árnyékolt helyen legyenek elhelyezve a napkollektorok, és nem az, hogy Magyarország melyik régiójában telepítik.

europe-radiation napsugárzás

A napsütés intenzitása az év folyamán változik. A legtöbb napenergiára a  nyári hónapokban tehetünk szert, amikor az intenzitás a  legnagyobb. Magyarországon a legtöbb napsütést júliusban jegyzik, a legkevesebbet december és január között. A legtöbb sugárzás délben érkezik a Földre.

Napkollektoraink minősége
fűtési rendszer - webáruházForgalmazott napkollektoraink a tekintélyes európai Solar Keymark tanúsítvánnyal rendelkeznek. Csúcsminőségű, automatizált és szabadalmaztatott technológiával készülnek, ami hosszú élettartamot, megbízható működést és vonzó megjelenést biztosít. A szelektív abszorber (hőelnyelő lemez) lézeres hegesztéssel kapcsolódik a réz csőrendszerhez, ez a technológia maximális hőátadást biztosít a hővezető szolár folyadéknak. A napkollektorok az EN 12975-2 európai szabvány szerint vannak bevizsgálva.

A napkollektor

A napkollektor olyan hőgyűjtő-átalakító berendezés, melyben a  napenergia hőenergiává alakul át. A  napsugár a napkollektor abszorberére esik, ami a napkollektor hővezető szolár folyadékának csőrendszerével van összekapcsolva. Az energiaátvitel a folyékony hővezető közeggel van biztosítva, ami a napkollektor és a szolár tartály hőcserélője között áramlik. A napkollektorokat a leggyakrabban használati víz és medence vizének melegítésére használják, de felhasználható alacsony hőmérsékletű fűtésrendszerek rásegítésére is (padlófűtés, falfűtés, mennyezeti fűtés), esetlegesen ipari célokra is felhasználják.

Az abszorber típusa szerint a napkollektorokat síkkollektorokra és vákuumcsöves napkollektorokra oszthatjuk.
Síkkollektor – lapos abszorberrel, amit erősen izolált keretbe foglalt, magas fényáteresztő képességű és speciálisan edzett üveggel védenek. A napkollektorokban hőhordozó a szolár fagyálló folyadék, ami az abszorber alatti réz csővezetékben áramlik. A síkkollektorokat kiváló ár-érték arány jellemzi. Ideális és korszerű megoldás használati melegvíz (HMV) és medence fürdővízének előállításához.
Vákuumcsöves napkollektor – dupla falú, üveg vákuumcsövekkel, alul rézcsövekkel, melyben a szolár folyadék áramlik. A szelektív abszorber felület az üvegcső belső oldalán található. A napsütés maximális kihasználása érdekében a vákuumcsövek mögött parabolikus fényvisszaverő tükrök vannak. Ezért a szórt, másodlagos sugárzást is kiválóan begyűjtik a vákuumcsöves napkollektorok. A rézcsövekben lévő magas hőmérséklet tökéletesen izolált védelméről a vákuum gondoskodik. Ezek a magasabb teljesítményű napkollektorok az átmeneti, téli és szórt fényű időszakokban kiválóan felhasználhatók HMV melegítésre és a fűtésrásegítésre.

A napkollektor rendszer használatának előnyei

  • A kezdeti egyszeri beruházást követően a Napból származó energia gyakorlatilag ingyen van
  • A HMV melegítés 60–70 %-os megtakarítása válik lehetővé éves szinten
  • A napenergiára nincs befolyással a tüzelőanyagok biztosítása, így független a gázáraktól, gázellátástól, és egyéb tüzelőanyagoktól
  • A megtakarítás azonnali, és folyamatos (ez a valódi rezsicsökkentés)
  • A napenergia nem járul hozzá a globális felmelegedéshez és a környezetszennyezéshez
  • Aktívan hozzájárul a veszélyes üvegházhatású gázok csökkenéséhez
  • A napkollektoros szolár rendszer gyakorlatilag nem igényel karbantartást, és évtizedekig megbízhatóan működik
  • Napkollektoraink minden típusú tetőre felszerelhetők, lehetőség van horizontális és vertikális felszerelésre is

Napkollektorok tervezése és telepítése

Telepítéskor fontos, hogy elegendő figyelmet szenteljünk a napkollektorok megfelelő helyének kiválasztására (ez lehet háztető, melléképület, vagy szabadtér az álló napkollektoroknak a  megfelelő helyen), tekintetbe véve a tervezett elvezetéseket. A telepítés helyének megválasztásakor gondosan mérlegelni kell a természetes, vagy fallal körülvett területet, (például árnyékoló növényzet, vagy házak, kémények a beépítés helyén). HMV melegítés és szezonális medencevíz melegítés igénye esetében a síkkollektorok megfelelőek. Ezzel szemben ahol a fűtésrásegítés is szóba jöhet, ott a vákuumcsöves napkollektorok megfelelőbbek, melyeknek az átmeneti és téli időszakban nagyobb a teljesítményük.

Egy alap napkollektoros rendszer kialakítása során a következő képlet szerint járunk el:
Az egy háztartásban lakó személyek száma x 1,5 – 2 = a napkollektor területe m²-ben, a melegvíz tároló térfogata = melegvíz felhasználása x személyek száma x 1,5 (vagy 2). A meleg víz átlagos felhasználása 50 liter (egy főnek egy napra), 50°C-os meleg vízzel számolva. Zuhanyzás során kb. 40 liter (40°C-os) meleg vizet használunk el, kádban való fürdés esetén kb. 120 – 150 liter (40°C).

A fenti példa mintaként szolgál, nem helyettesíti a szakszerű tervezést.

Fontos telepítési szempontok

Fontos szempont a tervezés során a hajlásszög, amit meghatároz a felhasználási cél. Egész éves egyenletes felhasználás (használati melegvíz készítés) 40–50°-os optimális hajlásszögnél érhető el, ezzel szemben a tipikus nyári kihasználáshoz (HMV, vagy medencés fürdővíz melegítés) a 25–30°-os szög megfelelőbb.
A napenergia felhasználásának meghatározása a napkollektor tájolása szempontjából is fontos. A déli oldaltól való eltérés csökkenti az energia mennyiségét, de 30°-os szögnél ez nem jelentős. Kelet/nyugat irányú tájolás 30 %-os csökkenést eredményezhet a kihasználtságban. Ha választani lehet a két lehetőség közül, és nincs mód a déli tájolásra, akkor a nyugati tájolást ajánljuk.
A felhasználás módja szempontjából fontos a napkollektor típusa is. Egész éves felhasználás esetén a vákuumcsöves technológia a kedvezőbb, szezonális (nyári) felhasználásra a síkkollektor.
A rendszer tervezésekor fontos ügyelni a szolár tároló megfelelő térfogatára, hogy biztosítva legyen a tartalék képzés és a biztonságos, megbízható működés.

Euroster 813 napkollektor vezérlés

Mentés

Mentés